Monday, 15 November 2010

Antara KLCC dan Brad Pitt

Gua syak budak laki ni ada iras-iras Brad Pitt tak pon Jehan Miskin. Dak pompuan tu pulak calon berlakon Legally Blonde 3.

video

Susah sangat kot nak pilih antara KLCC ngan Brad Pitt.

Gua dulu masa muda-muda dating pun tukar-tukar biodata. Dari situ gua boleh tahu warna kegemaran ngan pengalaman pahit makwe-makwe ini macam mane. Standard jawapan untuk kenangan pahit "ketika berpisah dengan seseorang" padahal umur baru 13 tahun. Chet!! Kat bawah biodata tu sign ngan tulis "Remember me always". Sebelum tukar-tukar biodata letak bedak wangi kat surat tu...

Hidup bukan sekadar untuk couple,break, cakap org bodoh, nangis sebab kene tinggal, cium-cium di khalayak ramai. Tak perlu menangis untuk semua itu.Banyak lagi benda yang berfaedah kat dunia ni kita boleh buat seperti menulis sebuah memoir tentang kisah lu. 

Monday, 1 November 2010

Hari Arthur, Pesta Di Bulan October, Helowin

Hari Arthur di sambut setiap tahun kat benua Eropah. Sempena memperingati Uncle Arthur, pengasas arak cap Guiness.

Pesta Oktober atau omputih cakap Octoberfest, disambut di Jerman dan Adolf Hitler sempena memperingati hari kawin Raja Jerman. Dulu dulu depa takde mabuk - mabuk minum arak. Depa cuma melantak macam orang gila.

Helowin disambut setiap tahun bagi memperingati All Saints Day. Gua pon takder idea ape bende All Saints Day tu. Gua sambut Maal Hijrah je tiap-tiap tahun. Orang sekular sambut Helowin ni dengan menyamar jadi hantu. Masa Helowin, hantu dapat cuti tahunan, sebab ramai yang nak menyamar jadi depa.

Hari Arthur,Pesta October dan Helowin, gua tak nampak kat mana konsep 1Malaysia kat sini. Gua sampai sekarang tak faham, apsal nak sambut hari yang takde faedah ni. Buat konsert, buat pesta..

Kerajaan patut ambil tindakan tegas dengan pesta-pesta macam ni. Jangan sampai ada orang pakai kostum helowin ngan hidang arak masa hari raya

***************

Gua terbayang dialog tahun 2020 antara gua ngan anak gua yang ada mix Cina:

Gua : Kenapa tak pergi sekolah hari ni?

Anak gua : Hari ni kan public holiday

Gua : Eh kenapa hari ni public holiday?

Anak gua : Kan semalam kerajaan Malaysia umumkan, Hari Arthur jadi public holiday, kerajaan suruh buat tahlil malam ni kat mendiang Uncle Arthur...

****************

p/s : Malaysia jadi hub hiburan malam?